Diabetes en zwangerschap
Diabetes en zwangerschap
Diabetes Mellitus: specialistische aanpak
Mensen met diabetes, hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Ze lopen meer risico op tandvleesontstekingen (gingivitis), tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor ontstekingen en infecties, omdat de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is.
Hoe zit dat? Als uw bloedsuiker te hoog is, dan wil uw lichaam suiker snel afvoeren door veel te plassen. U heeft dan ook vaak een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Heeft u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook hebben veel mensen met diabetes een slechtere doorbloeding van het lichaam. Dat gebeurt vooral als iemand jarenlang vaak een hoge bloedsuikerspiegel heeft. De bloedvaatjes raken dan beschadigd. Dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld wondjes en ook ontstekingen slechter genezen. Daarbij zorgen ontstekingen in het lichaam weer voor een hogere bloedsuiker. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, heeft u eerder kans op gingivitis en parodontitis. Voor mensen met diabetes mellitus is een goede mondverzorging heel belangrijk! U kunt zelf veel doen om problemen te voorkomen. M2 mondhygiënisten is er voor de professionele verzorging van uw gebit, de juiste begeleiding en regelmatige check-up.
Misselijk? Overgeven? Niet meteen poetsen!
Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid. In geval van misselijkheid is het verleidelijk om de achterste kiezen niet te poetsen om spugen te voorkomen. Niet verstandig! Houd ook deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Sommige zwangere vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig overgeven. Poets daarna niet meteen uw tanden om van de vieze smaak af te komen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurende werking. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, poetst u gemakkelijk het tandglazuur weg. Spoel uw mond liever met water.
Trek in lekkers? Pas op voor gaatjes!
Tijdens de zwangerschap heb je soms ook meer behoefte aan snoepen, waardoor er eerder gaatjes zouden kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap ook de eetgewoonten in de gaten te houden. Om gaatjes te voorkomen zouden het aantal eet-en drinkmomenten beperkt moeten worden tot maximaal 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes per dag. Ook is het verstandig om een uur voor het slapen gaan en gedurende de nacht niet meer te eten en drinken, water uitgezonderd.
Zwangerschap: ontstekingsgevoeliger
Verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen met de mond. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de groei van bepaalde bacteriën gestimuleerd. Hierdoor heeft u meer kans op tandvleesontstekingen.
Met een juiste gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien.
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen of heeft u een vraag?