Het kindergebit
Kindergebit: Binnen, Buiten en Boven
Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook gevolgen hebben voor het blijvend gebit daarom is het belangrijk dat het melkgebit goed wordt verzorgd.
0-2 jaar
Begin met poetsen bij kinderen zodra u het eerste puntje van een tandje ziet. Voor kinderen tot twee jaar is het voldoende de tanden één keer per dag met fluoride peutertandpasta te poetsen. Maak uw kind op speelse wijze vertrouwd met tandenpoetsen. Zo voorkomt u dat uw kind tandenpoetsen vervelend vindt. Beschouw het beginals een gewenningsfase. In die periode is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan dat u overal met de borstel komt.
2-5 jaar
Bij kinderen vanaf 2 jaar poetst u twee keer per dag met peutertandpasta. De fluoride die in tandpasta zit, kan voorkomen dat er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren of een elektrische tandenborstel met een speciaal kinderborstelkopje, ook met zachte haren.
5-10 jaar
Ga vanaf 5 jaar over op een fluoridetandpasta voor volwassenen. Besteed bij het reinigen van het gebit aandacht aan alle kanten. Denk daarbij aan de B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Om gaatjes en ontstoken tandvlees bij uw kind te voorkomen, is het belangrijk dat u uw kinderen blijft stimuleren hun tanden goed te verzorgen. Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet uw kind leren. Kinderen zijn tot ongeveer 10 jaar motorisch nog niet vaardig genoeg om hun eigen tanden en kiezen goed te poetsen. Poets daarom uw kind tot die leeftijd tenminste eenmaal per dag na. Met na-poetsen maakt u ook duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte!
Gaatjes: 7 keer eten en drinken
In tandplak zitten bacteriën. Deze bacteriën zetten, elke keer als u iets eet of drinkt, de suikers en koolhydraten om in zuren die het glazuur van tanden en kiezen aantasten. Hierdoor ontstaan gaatjes, oftewel cariës. Een gaatje maakt tanden gevoelig voor temperatuurwisselingen en het eten van zoetigheid. Als het gaatje groter wordt, kan deze gevoeligheid overgaan in pijn. Om een gaatje te voorkomen is het voor iedereen belangrijk dat het aantal eet- en drinkmomenten wordt beperkt tot maximaal zeven momenten per dag. Ontbijt, lunch, diner en vier keer een tussendoortje. Bij meer dan zeven eet- en drinkmomenten op een dag, heeft het gebit onvoldoende tijd om zich te herstellen. Daarnaast is het natuurlijk van belang om twee maal per dag uw tanden te poetsen met een fluoridetandpasta. M2 mondhygiënisten kan u een uitgebreide voorlichting geven over het voorkomen van gaatjes.
Tanderosie
Iedereen weet dat kinderen van snoepen gaatjes kunnen krijgen. Er zit namelijk veel suiker in, maar in veel zoete producten zijn ook zuren verwerkt, die een ander probleem voor het kindergebit veroorzaken, namelijk tanderosie. Tanderosie is slijtage van het glazuur door zuren uit de voeding. Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard. Daarom is het kindergebit extra kwetsbaar. Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen zorgen voor schade.
Kinderen tot 18 jaar gratis!
M2 Mondhygiënisten is gespecialiseerd in preventieve mondzorg bij kinderen. We geven poetsinstructies en adviezen over voedingsgewoonten. De kans op gaatjes in het gebit neemt daardoor flink af. Voor kinderen tot 18 jaar wordt alle mondzorg vergoed vanuit de verzekering. Dus waarom niet een gratis mondzorg check voor uw kind, want, echt waar, voorkomen is beter dan genezen!
Benieuwd hoe wij u kunnen helpen of heeft u een vraag?