Tandvleesproblemen

Ontstoken tandvlees: gingivitis
Tandplak of tandsteen (hard geworden tandplak) kan een oppervlakkige ontsteking in de rand van het tandvlees veroorzaken. Zo’n ontsteking wordt gingivitis genoemd. Bij gezond tandvlees zit er een natuurlijke ruimte (pocket) tussen de tand en het tandvlees van hooguit 3 mm. Als hier vervolgens tandplak bacteriën in komen te zitten, kan er gingivitis ontstaan. De kenmerken van gingivitis zijn dat het tandvlees rood, slap en gezwollen kan zijn. Ook kan het gaan bloeden bij poetsen.

Ernstige tandvlees ontsteking: parodontitis
De ontsteking van het tandvlees kan zich na verloop van tijd ook uitbreiden onder het tandvlees. Het tandvlees laat dan iets los en de ruimte tussen de tand en het tandvlees wordt dieper dan 3mm. De tandplak blijft zich in de ruimte uitbreiden en door deze ontsteking gaan de vezels kapot en wordt het kaakbot afgebroken. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en er tenslotte uit vallen.

Deze vorm van tandvlees ontsteking heet parodontitis. De kenmerken van parodontitis zijn dat het tandvlees rood, slap en gezwollen kan zijn. Het kan gaan bloeden bij poetsen en soms gaat het tandvlees zich terugtrekken. Ook een vieze smaak of slechte adem kan duiden op parodontitis. Deze verschijnselen treden vaak pas in een laat stadium op, waardoor parodontitis lang onopgemerkt kan blijven. Tijdige behandeling van parodontitis kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen!

Niet iedereen ontwikkelt parodontitis. Het is sterk afhankelijk van welke bacteriën er in tandplak voorkomen. Daarbij kan een erfelijke factor een rol spelen. Verder speelt de algehele weerstand een grote rol, maar ook medicijngebruik, roken. Ook hormonen en stress hebben een grote invloed! Parodontitis brengt ook risico’s mee voor de algehele gezondheid en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen of heeft u een vraag?